Špajz - Vijača (dupli singl)


Iz ovogodišnjeg jesenjeg Špajza ispao je jedan vruće iskovan Groš i jedna Vijača. 

Vijača je najbolji rekvizit za svaki trening, u bilo koje godišnje doba, aktivira različite grupe mišića i ima bezbroj prednosti. Ritam ove stvari će vas vijati i goniti neočekivano, bilo gde, čak i na ivici krova zgrade, sugeriše se u šarmantnom spotu, pod uslovom da vam se ne zavrti u glavi od švenkovanja. 

Drugi pomenuti singl zvuči kao fusion-groš izliven od raznovrsnih elemenata-ornamenata: počinje nešto kao Skofildov A Go Go, prevučen kroz Hendriks-Frušanteov prepoznatljiv chorus, dok sve vreme negde u zasedi vreba stara dobra „smakovčina“. Stvar završava zanimljivom „melting-vožnjom“ koja kreira efekat loop krivina, poput formule koja vozi negde tamo dalje. 

Snimana „na prvu“, u kragujevačkom Domu omladine, oba nova singla su zadržala „garažni“ neposredan i raw zvuk, bez nekog prevelikog peglanja i doterivanja. 

Ukoliko sa Špajzom delite muzičku frekvenciju i „monetu“, novi groš vas zaista može odbaciti dalje od mesta na koje ste naumili da stignete. Ovaj nevokalno-instrumentalni sastav uspeva da pruži lucidne komentare ne koristeći se rečima, već svojevrsnim muzičkim onomatopejama, koje će nas naterati da i one zvukove koje čujemo svakodnevno (bilo da se radi o vožnji liftom, stepeništu, zvuku opasnosti ili raznim mehanizmima kojima smo sapeti) čujemo na jedan drugi, potpuniji način. U tom smislu, ovaj zvuk, bez prevelikog eksperimentisanja,  menja naš doživljaj stvarnosti i onog što je u njoj začudno, muzički relevantno i predstavljivo.

Špajz, naposletku, donosi svojevrsne muzičke vinjete industrijskog nasleđa jednog grada u krhotinama, opredeljujući se da ovde i sada pravi izbor, povlačeći neke nove, prethodno rasute i prekinute niti.


 


https://drugastvar.bandcamp.com/album/ovaj-lift-nema-vrata